Sitonija i Halkidiki su oblasti u severnoj Grčkoj poznate po svojoj lepoti, istoriji i raznovrsnoj ponudi za posetioce. Evo nekoliko zanimljivosti o ovim područjima:

 1. Tri “prsta” Halkidikija: Halkidiki se sastoji od tri poluostrva koja se prostiru u Egejskom moru poput tri prsta: Kasandra, Sitonija i Atos. Svako od ovih poluostrva ima svoj jedinstveni karakter, pejzaž i atrakcije.

 2. Plaže iz snova: Sitonija je poznata po svojim spektakularnim plažama sa kristalno čistim vodama i belim peskom. Plaže poput Orange, Karidi, Lagomandra i Sarti su samo neke od atrakcija koje privlače posetioce iz celog sveta.

 3. Bogata istorija: Ovo područje je bogato istorijom i kulturom. Na Sitoniji možete posetiti antičke gradove poput Toronija i Olynthos, kao i različite arheološke nalazišta koja svedoče o bogatoj prošlosti ovog regiona.

 4. Prijateljski ljudi i gostoprimstvo: Grci su poznati po svom gostoprimstvu, a ovo područje nije izuzetak. Posetioci često ističu srdačnost i ljubaznost lokalnog stanovništva.

 5. Gastronomska čarolija: Halkidiki nudi bogatu gastronomsku scenu koja obuhvata sveže morske plodove, tradicionalna grčka jela poput musake i souvlakia, kao i lokalne specijalitete poput meda od planinskih cvetova i maslinovog ulja.

 6. Aktivni odmor: Za ljubitelje aktivnog odmora, Halkidiki nudi obilje mogućnosti za različite aktivnosti na otvorenom, uključujući ronjenje, vožnju kajakom, planinarenje i vožnju bicikla duž obale ili kroz slikovite planinske staze.

 7. Nacionalni park Athos: Poluostrvo Atos je dom mnogih manastira i svetilišta i poznato je kao Sveta Gora. Pristup je ograničen samo muškarcima i posetioci mogu istražiti ovo sveto mesto samo uz posebne dozvole.

 8. Letnji festivali i manifestacije: Tokom letnjih meseci, Sitonija i Halkidiki ožive uz različite festivale, koncerte, kulturne manifestacije i tradicionalne fešte koje pružaju priliku da se upoznate sa grčkom kulturom i tradicijom.

 9. Na Halkidikiju je pronadjen najstariji ljudski skelet . Skelet je star preko 700.000 godina. Ostaci su pronadjeni na ulazu u pecinu Petralona na poluostrvu Kasandra i arheoloski muzej je otvoren za posete tokom cele godine.

 10. Grcki jezik je najstariji u Evropi…Aristotel koji se sluzio tim jezikom rodjen je upravo na Halkidikiju.

 11. Smatra se da je Apostol Pavle boravio i ziveo u Nea Fokei …Manastir , kula i izvor na tom mestu nose njegovo ime.

 12. Grcka mitologija, upravo Halkidiki smara mestom postanka sveta. Mesto gde su se sukobili Titani i bogovi..Neki od Titana su po predavanjima, sahranjeni upravo tu ispod poluostrva..Imena Sitonija i Kasandra upravo poticu od imena Titana.

 13. Cak se i cesti zemljotresi po tim predavanjima smatraju kao pokusaj Titana da izadju iz svojih grobova…

Ova područja su prava oaza za odmor i istraživanje, privlačeći posetioce svojom lepotom, raznolikošću i bogatom ponudom aktivnosti.

Grcka nije samo letovanje i plaze…Vase odmor u Grckoj moze biti dopunjen bogatom istorijom Grcke.

Sarti nije samo letovanje. Pozovite nas. Osim ponude smestaja, opisaćemo vam, predložiti mesta koje treba obići, u kojim restoranima ćete naći svežu ribu, koji restorani imaju “Grčko veče” i mnogo drugih preporuka

Sitonija hoteli
Sarti apartmani